GAMEBOOMERS provides you with all the latest PC adventure computer games information, forum, walkthroughs, reviews and news.
GB Reviews Latest & Upcoming Adventure Games GB Annual Game Lists GB Interviews

BAAGS

GB @ acebook

GB @ witter

About Us
Walkthroughs free games galore Independent Games World of Adventure Patches Game Publishers & Developers GameBoomers Store
The Adventure Shop Big Fish Games Homepage
Page 2 of 2 < 1 2
Topic Options
#642743 - 08/03/10 10:43 AM Re: Sherlock Holmes Nemesis Won't Load Past Splash Screen [Re: LadyCav]
InlandAZ Offline
Glitches Forum Moderator
BAAG Specialist

Registered: 08/14/02
Posts: 6747
Loc: Arizona
Quote:
I don't understand the nuts and bolts of what hardware acceleration levels actually do to my computer and if it would mess up any other programs on my pc. Right now the slider is all the way to the right.


It won't cause any issues, so long as it not completely to the left (which disables hardware acceleration).

Slide it down a notch, and then restart the game.

Edit -

Here are the drivers for your monitor.

Dell Monitor Drivers


Edited by InlandAZ (08/03/10 10:47 AM)

Top
#642751 - 08/03/10 11:31 AM Re: Sherlock Holmes Nemesis Won't Load Past Splash Screen [Re: InlandAZ]
LadyCav Offline
Settled Boomer

Registered: 07/08/10
Posts: 355
Loc: Texas
This is in the Direct X Diagnostic Tool Window:
My slider bar was in the sound tab, not the display tab:
DirectX Features: Hardware Sound Acceleration Level.
Of the eight tabs, the sound tab was the only one with a slider bar.
I moved mine down one notch to "standard".
It made no difference when trying to run the game.

In Display Properties Window, accessed by right clicking the desktop:
Settings>Advanced>Troubleshoot Tab>Hardware Acceleration:
I bumped that one down one notch as well.
It made no difference when trying to run the game.
Quick splash screen and close.

I just read your edit to your post. I see the driver page that you linked to.
However, in the compatibility list, Dell Vostro 400 was not on the list, only the Dell XPS/Dimension 400. That page states it is a hard drive file format. This for a monitor, and since it is optional, what difference/improvement will it make?

Sorry to be so much trouble, and I sincerely do appreciate the time you are taking in trying to help solve my problem.

Top
#642779 - 08/03/10 01:24 PM Re: Sherlock Holmes Nemesis Won't Load Past Splash Screen [Re: LadyCav]
Jenny100 Offline
GB Reviewer Glitches Moderator
Sonic Boomer

Registered: 10/24/00
Posts: 35225
Loc: southeast USA
Originally Posted By: LadyCav
This is in the Direct X Diagnostic Tool Window:
My slider bar was in the sound tab, not the display tab:
DirectX Features: Hardware Sound Acceleration Level.
Of the eight tabs, the sound tab was the only one with a slider bar.
I moved mine down one notch to "standard".
It made no difference when trying to run the game.

That's Audio acceleration, not video acceleration. But it's good to test that as well.

Quote:
In Display Properties Window, accessed by right clicking the desktop:
Settings>Advanced>Troubleshoot Tab>Hardware Acceleration:
I bumped that one down one notch as well.
It made no difference when trying to run the game.
Quick splash screen and close.

That's the one you want. Too bad it didn't help.

You can change your acceleration back to full any time you want. Some games may need the full video acceleration, depending on what you play.

Quote:
However, in the compatibility list, Dell Vostro 400 was not on the list, only the Dell XPS/Dimension 400.

It should work with any computer that has that model monitor and is using that monitor. The monitor you bought is not sold with your Vostro by default, so it isn't in that list.

Quote:
That page states it is a hard drive file format.

Yes. You download the drivers to your hard drive before installing them.

Quote:
This for a monitor, and since it is optional, what difference/improvement will it make?

The monitor drivers may make it possible for the monitor to display resolutions that the default Plug 'n Play drivers XP uses will not. The drivers are "optional" because most people are happy to get a picture for surfing the web and doing email, and don't need to change resolution for games.

Top
#642801 - 08/03/10 02:11 PM Re: Sherlock Holmes Nemesis Won't Load Past Splash Screen [Re: Jenny100]
Cathy1 Offline
BAAG Specialist

Registered: 05/10/03
Posts: 7188
Loc: Calgary Alberta Canada
Also make sure you do not have an antivirus program running in the background when you play the game.
_________________________
" If Cornoil Comes From Corn
Where Doe's Babyoil Come From "

Top
#642807 - 08/03/10 02:28 PM Re: Sherlock Holmes Nemesis Won't Load Past Splash Screen [Re: Cathy1]
LadyCav Offline
Settled Boomer

Registered: 07/08/10
Posts: 355
Loc: Texas
Thank you, Jenny100, for explaining everything so well.

I installed the monitor driver, and rebooted. Sadly, there wasn't any change from before. Splash screen and close.

Thank you, Cathy1. A few days ago I went into Norton and added Nemesis to the quiet mode in miscellaneous settings and that didn't help either.

It seems the monitor and acceleration changes might not be the problem since nothing has helped yet.

It seems so odd. I was under the impression, (and I could be wrong), that Jack the Ripper is a newer game then Nemesis. I would have thought my game crash problems would have occurred with the newest of the games, i.e. newer technologies and DirectX/PhysX drivers, etc. But Ripper worked like a charm.

I do thank you for all the suggestions so far, just nothing yet, and like Boris Karloff and The Grinch who puzzled and puzzled till his puzzler was sore, I'm still at a loss. smile

Top
#642846 - 08/03/10 05:44 PM Re: Sherlock Holmes Nemesis Won't Load Past Splash Screen [Re: LadyCav]
Jenny100 Offline
GB Reviewer Glitches Moderator
Sonic Boomer

Registered: 10/24/00
Posts: 35225
Loc: southeast USA
Since it's a downloaded game, there might be a problem with activation. When you started the game, is it possible a firewall could have blocked the activation?

It's also possible that Amazon has a defective version of the game on their server. You say you contacted both Focus and Frogwares, but if the game came from Amazon, the problem might be solely with Amazon.

Jack the Ripper is made better than Nemesis. Although Jack offers better special effects than Nemesis, it doesn't require them. From what I've heard, Jack works better than Nemesis both with older computers and newer ones. I don't know why Nemesis wouldn't work with your computer unless there's something wrong with the download. It wouldn't be the first time Amazon had a defective file uploaded to their server.

Top
#642853 - 08/03/10 06:06 PM Re: Sherlock Holmes Nemesis Won't Load Past Splash Screen [Re: Jenny100]
Gobobby Offline
Settled Boomer

Registered: 12/14/07
Posts: 272
Loc: New Mexico
I downloaded the game from Frogwares some while ago. Three files totaling 1.7 Gb. The Amazon game is 800 Mb. Even with compression, that file is too small. What did you download? Was it a Zip file? What was the final file size of the installed game?

If you are still having a problem, I am sure you can get a refund from Amazon. Buy the disk version for $9.
_________________________
The cleanest thing in your house is your cat

Top
#642868 - 08/03/10 06:37 PM Re: Sherlock Holmes Nemesis Won't Load Past Splash Screen [Re: LadyCav]
Jenny100 Offline
GB Reviewer Glitches Moderator
Sonic Boomer

Registered: 10/24/00
Posts: 35225
Loc: southeast USA

LadyCav reported these sizes earlier:
Originally Posted By: LadyCav
What I found disconcerting when I started looking around was the difference in file size from different sites:
The Adventure Shop: 1350MB
Gamersgate: 1258MB
Amazon: 818.88MB

Gobobby,
Was your download from Frogwares the "Director's Cut" version that includes an option to play in either 1st or 3rd person?

Top
#642869 - 08/03/10 06:37 PM Re: Sherlock Holmes Nemesis Won't Load Past Splash Screen [Re: Gobobby]
LadyCav Offline
Settled Boomer

Registered: 07/08/10
Posts: 355
Loc: Texas
Hi Gobobby and Jenny100,

I'm about to believe that you are right. I have four other games from Amazon and had no problems before. But I never compared file size before when downloading a game. I will from now on! But as you said, Gobobby, that is just too big of a difference to be just compression. Live and learn, I guess, especially since you say, Jenny100, that it isn't the first time as far as Amazon is concerned. Amazon has a download manager and it works pretty much like BFG downloads so there's no zip file. I've read their policy and FAQ and there is no refund. All downloadable game purchases are final.

I'll wait till it's on sale somewhere, and try again someday. And I'll still be waiting for the new Testament and later the Hound of the Baskervilles, in spite of these problems.

Thanks y'all, a whole bunch, for trying to help. I appreciate it. Can't win every time, right? smile I noticed that gamersgate has a big sale going on, and they have The Witcher for only six bucks. I've never tried a RPG before, and everyone seems to have it on their favorites list, so maybe I'll read around here in the forums about that game, and maybe give it a go.

Top
#642871 - 08/03/10 06:39 PM Re: Sherlock Holmes Nemesis Won't Load Past Splash Screen [Re: LadyCav]
Jenny100 Offline
GB Reviewer Glitches Moderator
Sonic Boomer

Registered: 10/24/00
Posts: 35225
Loc: southeast USA
Originally Posted By: LadyCav
I've read their policy and FAQ and there is no refund. All downloadable game purchases are final.

You still didn't get what you bought. Have you tried to contact them and ask them to check their file?

Top
#642873 - 08/03/10 06:41 PM Re: Sherlock Holmes Nemesis Won't Load Past Splash Screen [Re: LadyCav]
LadyCav Offline
Settled Boomer

Registered: 07/08/10
Posts: 355
Loc: Texas
Seems we posted at the same time!

I will find an email to write to them and see if they would be willing to give it consideration, though. Can't hurt to try, especially in this economy.


Edited by LadyCav (08/04/10 07:25 AM)

Top
#642885 - 08/03/10 08:57 PM Re: Sherlock Holmes Nemesis Won't Load Past Splash Screen [Re: LadyCav]
Draclvr Offline
BAAG Specialist

Registered: 06/03/05
Posts: 9706
Loc: In Missouri near St. Louis
I wouldn't hesitate to send them something, LadyCav. Perhaps they aren't even aware there is a problem with their download. Or perhaps they have dozens of other people notifying them of the same problem.
_________________________
Gardening is better than therapy. Plus you get tomatoes.

Top
#642923 - 08/03/10 11:58 PM Re: Sherlock Holmes Nemesis Won't Load Past Splash Screen [Re: Draclvr]
oldbroad Offline
Addicted Boomer

Registered: 04/01/06
Posts: 1088
Loc: Chicago
If you paid with a credit card, you can try to dispute the charge.

Top
#642976 - 08/04/10 07:26 AM Re: Sherlock Holmes Nemesis Won't Load Past Splash Screen [Re: oldbroad]
LadyCav Offline
Settled Boomer

Registered: 07/08/10
Posts: 355
Loc: Texas
Thank you all. I will contact Amazon and explain the situation to them.

Top
Page 2 of 2 < 1 2

Moderator:  InlandAZ, Jenny100 

Who's Online
Key: Admin Global Mod Mod Staff  )
3 registered (oldman, Homer6, 1 invisible), 78 Guests and 10 Spiders online.
Newest Members
RibaSoma, Gey, Moonbat, kooker1957, ctillis
8497 Registered Users