GAMEBOOMERS provides you with all the latest PC adventure computer games information, forum, walkthroughs, reviews and news.
GB Reviews Latest & Upcoming Adventure Games GB Annual Game Lists GB Interviews

BAAGS

GB @ acebook

GB @ witter

About Us
Walkthroughs free games galore Independent Games World of Adventure Patches Game Publishers & Developers GameBoomers Store
Big Fish Games Homepage    
Topic Options
#917390 - 10/06/13 10:37 PM Game won't run because I am not "Administrator"
Reenie Offline
Addicted Boomer

Registered: 03/01/00
Posts: 2787
Loc: San Francisco Bay Area, CA
Game: The Secrets of DaVinci.
Installed: Oct 6. (purchased from Amazon)
Game installed flawlessly, but when I click on it to start, it says, "Insufficient privileges: you must be Administrator when you run this application for the first time."
I am Administrator for my own machine.
Suggestions? smile

Top
#917399 - 10/06/13 11:19 PM Re: Game won't run because I am not "Administrator" [Re: Reenie]
Draclvr Offline
BAAG Specialist

Registered: 06/03/05
Posts: 9846
Loc: In Missouri near St. Louis
Try right clicking the game icon and selection Run As Administrator and see what happens. You don't say what OS you have, but hopefully that might help.
_________________________
Gardening is better than therapy. Plus you get tomatoes.

Top
#917406 - 10/07/13 12:24 AM Re: Game won't run because I am not "Administrator" [Re: Draclvr]
Reenie Offline
Addicted Boomer

Registered: 03/01/00
Posts: 2787
Loc: San Francisco Bay Area, CA
I wish it were that easy, but no, that didn't do it. frown It opened that dialogue box and I clicked OK, but still get the same pop-up "Not Administrator" window when I tried to start the game.

I'm running Win7. This is a new one for me.

Top
#917411 - 10/07/13 01:49 AM Re: Game won't run because I am not "Administrator" [Re: Reenie]
Homer6 Offline
BAAG Specialist

Registered: 04/18/02
Posts: 5507
Loc: Oklahoma, USA
When you right click and select Run as Administrator are you asked for a password in the pop up window? If so, do you enter your administrator password? I realize you are the administrator/user, but if you are being asked for a password you will have to input one to be allowed access to the game.

I seem to remember, from somewhere, you can go into something and indicate who has access to what. I tried to find where I was thinking of but drew a blank. Perhaps someone who knows what I'm referring to can give explicit instructions.
_________________________
If something gets your goat, it just proves you have a goat to get.

Top
#917413 - 10/07/13 02:06 AM Re: Game won't run because I am not "Administrator" [Re: Homer6]
Reenie Offline
Addicted Boomer

Registered: 03/01/00
Posts: 2787
Loc: San Francisco Bay Area, CA
No, Homer, it doesn't ask me for a password; I didn't make one. I do hope someone will be able suggest a workaround. I'm stumped.

Top
#917452 - 10/07/13 08:24 AM Re: Game won't run because I am not "Administrator" [Re: Reenie]
Jenny100 Offline
GB Reviewer Glitches Moderator
Sonic Boomer

Registered: 10/24/00
Posts: 35358
Loc: southeast USA
Have you set it to run in compatibility mode?
Sometimes that helps. Test the different compatibilities if the first one doesn't work.

If you installed into C:\Program Files or C:\Program Files (x86), it might help to uninstall and reinstall into some location in your user's personal folder, like
C:\Users\whatever-your-username-is\Documents\whatever-your-game-name-is

Top
#917546 - 10/07/13 03:46 PM Re: Game won't run because I am not "Administrator" [Re: Reenie]
Collector Offline
Settled Boomer

Registered: 10/09/09
Posts: 143
Installing an older application or game outside of a system folder can help when the game is trying to write files to its own folder. For backwards compatibility, Windows will divert many of these files to the VirtualStore (%LocalAppData%\VirtualStore) and treat them as if they were written in the game's folder. This fails depending on the extension as some file types are disallowed. The file write will fail for any of these types. This is why LSL5 will fail if installed inside of the %ProgramFiles% folder. This is why GOG now is using C:\GOG Games\ for its default folder.

That said, It may also be trying to write to the Registry. It should not have trouble if the entries are to be written to the HKCU (current user) with a regular account. If it needs to be written to the HKLM it may well require admin privileges, especially with UAC enabled. Of course if it needs to write to this hive, it will apply to all users, so you can log into your administrator account to run it the first time.

Another thing to consider for using the "Run as..." is that it requires that the other account not have a blank password. You can temporarily set a password for your administrator account or create a temporary admin account with a password.

One last thing to try is that writing to the registry or file in a system folder may be blocked by your AV or any anti-spyware programs you are using. If this is the case, temporarily disable any of these for first run.

Top
#917562 - 10/07/13 04:31 PM Re: Game won't run because I am not "Administrator" [Re: Collector]
Reenie Offline
Addicted Boomer

Registered: 03/01/00
Posts: 2787
Loc: San Francisco Bay Area, CA
Thanks for all the great ideas! I'll print them out and slog my way through until one works. smile

Top

Moderator:  InlandAZ, Jenny100 

Who's Online
Key: Admin Global Mod Mod Staff  )
9 registered (granny, Barry, BobH, Marian, Haroula, gymcandy1, scampy, Jarkeld, 1 invisible), 71 Guests and 11 Spiders online.
Newest Members
charlene, mikcik, Trishpatsy, sosiebear1, nimos
8519 Registered Users