Memoria "Sticky Mouse"

Posted by: Darleen03

Memoria "Sticky Mouse" - 09/09/13 06:49 PM

Can anyone help me solve this.

When I go from scene to scene the mouse sticks for like 10 seconds...It also sticks after I talk to someone...Other then that the game plays Great...

I am on WindowsXP..

Thank You
Posted by: traveler

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/09/13 08:39 PM

This probably isn't your answer, Dar, but I had a problem with very slow, jerky scrolling the other day. Turned out the battery in my mouse was really low. (I use a cordless mouse.) Just in case, check that.

Gil.
Posted by: Darleen03

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/09/13 08:55 PM

Thanks, Gil

But I am not using a wireless mouse.. duh
Posted by: traveler

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/09/13 09:51 PM

Well, phoo. Good luck, Dar. I wish I had better advice for you.

Gil.
Posted by: InlandAZ

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/09/13 10:20 PM

If the in-game settings offer a lower screen resolution try lowering it. If you're graphics processor is running too high, it can cause erratic mouse movement.

It might also be your CPU - what are your system specs?
Posted by: Darleen03

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/10/13 09:14 AM

Hi. Inland..

How to I get my system specs....I forgot how to do it..

Thank You
Posted by: Jenny100

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/10/13 09:35 AM

The program Draclvr likes is Speccy
http://www.piriform.com/speccy

You can use the free version
http://www.piriform.com/speccy/download

Otherwise you could use the Belarc Advisor
http://www.belarc.com/free_download.html

Or use dxdiag
Click the Start button on the lower left of your screen. Click Run. Type
dxdiag
in the box and OK it.
The Display tab has the video card information.
The System tab includes RAM and processor information.
http://www.howtogeek.com/howto/windows/how-to-run-a-directx-diagnostic-on-xp/
Posted by: Draclvr

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/10/13 09:41 AM

This game has some fairly hefty requirements, so unless your old XP computer has a minimum of a 512 MB discrete video card and a pretty good processor, that could be your problem.

Minimum is:

OS: Windows Vista/7/8
Processor: 2.5 GHz Single Core Processor or 2 GHz Dual Core Processor
Memory: 2500 MB RAM
Graphics: OpenGL 2.0 compatible with 512 MB RAM (Shared Memory is not recommended)
DirectX: Version 9.0c
Hard Drive: 10 GB available space
Sound Card: DirectX 9.0c compatible
Posted by: Darleen03

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/10/13 10:00 AM

Ok I downloaded Speccy

How do I post here with the specs?
Posted by: Draclvr

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/10/13 10:10 AM

I just highlighted and selected copy to the clipboard, then pasted here. The formatting looks goofy, but it shows up here OK.

Intel Core i5 3470 @ 3.20GHz 33 °C
Ivy Bridge 22nm Technology
RAM
8.00GB Dual-Channel DDR3 (9-9-9-24)
Motherboard
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z77X-D3H (Intel Core i5-3470 CPU @ 3.20GHz) 28 °C
Graphics
VX2262wm (1680x1050@59Hz)
3072MB NVIDIA GeForce GTX 660 Ti (EVGA) 33 °C
Hard Drives
56GB OCZ-AGILITY3 (SSD) 30 °C
932GB Western Digital WDC WD1000DHTZ-04N21V0 (SATA) 28 °C
466GB Western Digital WDC WD5001AALS-00L3B2 (SATA)
Posted by: Darleen03

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/10/13 10:12 AM

Manufacturer NVIDIA
Model GeForce 8600 GT
GPU G84
Device ID 10DE-0402
Revision A2
Subvendor NVIDIA (10DE)
Series GeForce 8
Current Performance Level Level 0
Technology 80 nm
Die Size 169 mm²
Transistors 289 M
Release Date Apr 17, 2007
DirectX Support 10.0
DirectX Shader Model 4.0
OpenGL Support 3.0
Bus Interface PCI Express x16
GPU Clock 540 MHz
Memory Clock 700 MHz
Driver version 6.14.11.6371
BIOS Version 60.84.51.00.17
ROPs 8
Shaders 32 unified
Memory Type GDDR3
Memory 256 MB
Bus Width 64x2 (128 bit)
Pixel Fillrate 4.3 GPixels/s
Texture Fillrate 8.6 GTexels/s
Bandwidth 22.4 GB/s
Filtering Modes Bilinear, Trilinear, 2x Anisotropic, 4x Anisotropic, 8x Anisotropic, 16x Anisotropic
Noise Level Moderate
Max Power Draw 43 Watts

Hope I did this right

9/10/2013, 10:17:08
Machine name: D6STLJD1
Operating System: Windows XP Home Edition (5.1, Build 2600) Service Pack 3 (2600.xpsp_sp3_qfe.130704-0421)
Language: English (Regional Setting: English)
System Manufacturer: Dell Inc.
System Model: Dell DXP061
BIOS: Phoenix ROM BIOS PLUS Version 1.10 2.5.3
Processor: Intel(R) Core(TM)2 CPU 6600 @ 2.40GHz (2 CPUs)
Memory: 2046MB RAM
Page File: 736MB used, 3201MB available
Windows Dir: C:\WINDOWS
DirectX Version: DirectX 9.0c (4.09.0000.0904)
DX Setup Parameters: Not found
DxDiag Version: 5.03.2600.5512 32bit Unicode
DxDiag Previously: Crashed in Direct3D (stage 2)
Posted by: Draclvr

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/10/13 10:30 AM

Looks like everything but the video card meets the minimum specs. Can you turn down any video effects in the game? Hopefully Inland or Jenny can help you out... I have to run out to work on another computer for someone.
Posted by: Darleen03

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/10/13 10:33 AM

Thanks ,Drac

Yes in the game you can adjust video effects, but I don't know to what ?

In the game settings it has:

Graphic Settings:

Fullscreen mode

Window size: 1920X1080

HD Cutscenes

Additional Effects:

High>MED>LOW
Posted by: InlandAZ

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/10/13 10:47 AM

Yes indeed, the specs all seem to be adequate with the exception of your video memory. However, there is one item that seems a bit odd.

DxDiag Previously: Crashed in Direct3D (stage 2)

Did you disable acceleration for another game by any chance? Just to be on the safe side, run DXDiag and see if stage 2 crashes again.

To lower the in-game settings, look for any options that allow you to control Anti Aliasing, Bloom, Shadows etc... and adjust them as low as you can. The screen resolution may have to be lowered as well.
Posted by: Darleen03

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/10/13 10:58 AM

Hi, Inland

There is no Anti Aliasing in the game... smirk

Let me run Dxdiag again...I think I did the crash cause I didn't wait for everything to load..

I think its OK now..

System Information
------------------
Time of this report: 9/10/2013, 10:59:00
Machine name: D6STLJD1
Operating System: Windows XP Home Edition (5.1, Build 2600) Service Pack 3 (2600.xpsp_sp3_qfe.130704-0421)
Language: English (Regional Setting: English)
System Manufacturer: Dell Inc.
System Model: Dell DXP061
BIOS: Phoenix ROM BIOS PLUS Version 1.10 2.5.3
Processor: Intel(R) Core(TM)2 CPU 6600 @ 2.40GHz (2 CPUs)
Memory: 2046MB RAM
Page File: 748MB used, 3190MB available
Windows Dir: C:\WINDOWS
DirectX Version: DirectX 9.0c (4.09.0000.0904)
DX Setup Parameters: Not found
DxDiag Version: 5.03.2600.5512 32bit Unicode

------------
DxDiag Notes
------------
DirectX Files Tab: No problems found.
Display Tab 1: No problems found.
Sound Tab 1: No problems found.
Sound Tab 2: No problems found.
Music Tab: No problems found.
Input Tab: No problems found.

Network Tab: No problems found.


Posted by: Jenny100

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/10/13 12:38 PM

I think your problem is here (bottom of the list) --

Originally Posted By: Darleen03
Manufacturer NVIDIA
Model GeForce 8600 GT
GPU G84
Device ID 10DE-0402
Revision A2
Subvendor NVIDIA (10DE)
Series GeForce 8
Current Performance Level Level 0
Technology 80 nm
Die Size 169 mm²
Transistors 289 M
Release Date Apr 17, 2007
DirectX Support 10.0
DirectX Shader Model 4.0
OpenGL Support 3.0
Bus Interface PCI Express x16
GPU Clock 540 MHz
Memory Clock 700 MHz
Driver version 6.14.11.6371
BIOS Version 60.84.51.00.17
ROPs 8
Shaders 32 unified
Memory Type GDDR3
Memory 256 MB

256MB is only half the video RAM of what the game specs recommend.
That means the computer may be using system RAM to supplement the video RAM -- and you only have 2046 MB of that -- 2GB where the game's specs at ***Adventure Shop*** ask for 2.5 GB

Quote:

BIOS: Phoenix ROM BIOS PLUS Version 1.10 2.5.3
Processor: Intel(R) Core(TM)2 CPU 6600 @ 2.40GHz (2 CPUs)
Memory: 2046MB RAM


Of course you're using XP instead of Vista, 7, or 8 so you may not need a full 2.5 GB of RAM for the game in XP.

Quote:
In the game settings it has:

Graphic Settings:

Fullscreen mode

Window size: 1920X1080

HD Cutscenes

Additional Effects:

High>MED>LOW

Are you able to reduce the windows size, set "Additional Effects" to LOW, and put Cutscenes on less than HD? If so, does it help at all? Maybe one or more of those changes would help with the slow loading and "sticky" mouse.
Posted by: Darleen03

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/10/13 01:11 PM

Hi, Jenny

Yes I can adjust window size. but to what.. If I set it to 1280X720..I get no pic at all...
Posted by: InlandAZ

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/10/13 02:39 PM

What are the available resolutions you see? Try a standard 1024x768 resolution and see if it displays.
Posted by: Darleen03

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/10/13 03:17 PM

Ok that one worked it loaded, The mouse is alittle better, but it still lags a bit..
Posted by: Darleen03

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/11/13 04:51 PM

Hi, Inland

Guess what I have been playing in the screen resolution you suggested at 1024X768..I am now on the third chapter, and there is NO sticky mouse woot

Thank You , and Thank You to all that took the time to help me...
Posted by: sanford

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/11/13 09:44 PM

I had the same experience as you are having, Darleen, but all that's needed is a little patience. I finished the game a few days ago (Thanks to Mag and Bert). I enjoyed it very much.
Sandy
Posted by: InlandAZ

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/12/13 11:04 AM

Glad it worked out for you thumbsup
Posted by: Draclvr

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/12/13 12:17 PM

And without having to buy a new computer to play it!
Posted by: Darleen03

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/12/13 12:56 PM

Thats great, sanford...I tried downloading it to hubbies laptop which has windows 7,. but no luck...It was worse...Grahfics were horrible..

Yes ,Drac ...I was looking into a new computer lol

I know sooner or later I will have to upgrade smirk, but I love XP hearts
Posted by: Draclvr

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/12/13 01:11 PM

Don't forget that all support for XP will cease in just 7 months, so I'd keep looking for that new computer.
Posted by: Jenny100

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/12/13 07:36 PM

Originally Posted By: Darleen03
Thats great, sanford... I tried downloading it to hubbies laptop which has windows 7, but no luck... It was worse... Graphics were horrible.

Unless his computer has a good video card for gaming (which most computers don't), I wouldn't expect it to be better. The problem isn't with XP or Windows 7.
Posted by: sanford

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/12/13 09:21 PM

I agree with Jenny about what she said about the video card. That IS what matters.
Sandy
Posted by: Draclvr

Re: Memoria "Sticky Mouse" - 09/12/13 09:48 PM

I suspect hubby's computer had integrated graphics on the processor which are utterly useless for gaming. Like Jenny says, it had nothing to do with Windows 7 or even XP... it's all about the graphics requirements of the game.