GAMEBOOMERS provides you with all the latest PC adventure computer games information, forum, walkthroughs, reviews and news.

GB Reviews

Latest & Upcoming Adventure Games

GB Annual Game Lists

GB Interviews

BAAGS

GB @ acebook

About Us

Walkthroughs

free games galore

Game Publishers & Developers

World of Adventure

Patches

GB @ witter

GameBoomers Store

Print Thread
Fallout 3 on Windows 7 #930107
12/16/13 01:19 PM
12/16/13 01:19 PM
Joined: Jan 2001
Posts: 4,026
Toronto, Canada
Rowan Offline OP
Addicted Boomer
Rowan  Offline OP
Addicted Boomer

Joined: Jan 2001
Posts: 4,026
Toronto, Canada
On Steam there is a note that Fallout 3 is not optimized for Windows 7. Does this mean it will not work at all or that it may harm your computer? I'd love to play this again but am wondering if anyone else has tried it on Windows 7. I have a Windows 7 laptop.

Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: Rowan] #930109
12/16/13 01:22 PM
12/16/13 01:22 PM
Joined: Jul 2000
Posts: 48,793
near Yosemite
Marian Offline
Global Moderator
Marian  Offline
Global Moderator
Sonic Boomer

Joined: Jul 2000
Posts: 48,793
near Yosemite
I have Fallout 3 installed on my Windows 7 computer using compatibility mode with Vista Service Pack 1 and running as the administrator, but it does crash from time to time. A friend of mine has tried the same thing on his Windows 7 computer and he can't even get the game to run past the main menu screen.

There are plenty of folks playing this on Windows 7, though, and if you google "Fallout 3 on Windows 7," you will see several suggestions as to how to get the game running properly if you have encountered difficulties (some people don't seem to have any problems at all). wave

Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: Rowan] #930127
12/16/13 02:35 PM
12/16/13 02:35 PM
Joined: Apr 2004
Posts: 48,905
Alabama
looney4labs Offline
Sonic Boomer
looney4labs  Offline
Sonic Boomer

Joined: Apr 2004
Posts: 48,905
Alabama
Thanks, Marian wave

Rowan, I don't have it. Good luck luck Let us know how it works for you! puppy


"Dogs are not our whole life, but they make our lives whole."
-Roger Caras
Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: Rowan] #930166
12/16/13 07:23 PM
12/16/13 07:23 PM
Joined: Jun 1999
Posts: 5,898
California
Pokey Offline
BAAG Specialist
Pokey  Offline
BAAG Specialist

Joined: Jun 1999
Posts: 5,898
California
It may crash if you have more than two cores. Here is a fix for that.

http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=1328904

Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: Rowan] #930318
12/17/13 02:21 PM
12/17/13 02:21 PM
Joined: Apr 2004
Posts: 48,905
Alabama
looney4labs Offline
Sonic Boomer
looney4labs  Offline
Sonic Boomer

Joined: Apr 2004
Posts: 48,905
Alabama
Thanks Pokey wave12


"Dogs are not our whole life, but they make our lives whole."
-Roger Caras
Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: looney4labs] #930321
12/17/13 02:31 PM
12/17/13 02:31 PM
Joined: Jul 2000
Posts: 48,793
near Yosemite
Marian Offline
Global Moderator
Marian  Offline
Global Moderator
Sonic Boomer

Joined: Jul 2000
Posts: 48,793
near Yosemite
Thanks, Pokey; we will try this. smile12

Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: Rowan] #930360
12/17/13 05:30 PM
12/17/13 05:30 PM
Joined: Jan 2001
Posts: 4,026
Toronto, Canada
Rowan Offline OP
Addicted Boomer
Rowan  Offline OP
Addicted Boomer

Joined: Jan 2001
Posts: 4,026
Toronto, Canada
Thank you all for your input. I have the disc copy but was thinking of repurchasing a steam version because they patch everything. When using a disc version I have to figure out how many patches to apply, in which order, or whether the last patch includes all previous ones. Also where on the computer do you find how many "cores" you have?

Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: Rowan] #930396
12/17/13 08:26 PM
12/17/13 08:26 PM
Joined: Jun 1999
Posts: 5,898
California
Pokey Offline
BAAG Specialist
Pokey  Offline
BAAG Specialist

Joined: Jun 1999
Posts: 5,898
California
If you run dxdiag, the number of cores will be on the first page. Mine has 8.

And if you can't find run on Win 7, try this...

http://windows.microsoft.com/en-us/windows/what-happened-run-command#1TC=windows-7

Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: Rowan] #930653
12/19/13 11:26 AM
12/19/13 11:26 AM
Joined: Mar 2002
Posts: 1,214
Scanian Provinces
Smiley456 Offline
Addicted Boomer
Smiley456  Offline
Addicted Boomer

Joined: Mar 2002
Posts: 1,214
Scanian Provinces
Late to the show, but I have no problems with playing Fallout 3 on Win 7 without using compatibility mode or running it as an administrator.

Last edited by Smiley456; 12/19/13 11:28 AM.
Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: Rowan] #930656
12/19/13 11:32 AM
12/19/13 11:32 AM
Joined: Apr 2004
Posts: 48,905
Alabama
looney4labs Offline
Sonic Boomer
looney4labs  Offline
Sonic Boomer

Joined: Apr 2004
Posts: 48,905
Alabama
Thanks Smiley wave12


"Dogs are not our whole life, but they make our lives whole."
-Roger Caras
Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: Rowan] #930679
12/19/13 01:49 PM
12/19/13 01:49 PM
Joined: Jan 2001
Posts: 4,026
Toronto, Canada
Rowan Offline OP
Addicted Boomer
Rowan  Offline OP
Addicted Boomer

Joined: Jan 2001
Posts: 4,026
Toronto, Canada
I installed it from my disc and it wouldn't run. It crashed right at the first screen. Then I couldn't find where it was installed. I looked through every folder that I had and search would also not reveal anything. I uninstalled it. I'm disappointed that I am not one of the lucky ones for whom it works.

Off to look for another game.

Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: Rowan] #930683
12/19/13 02:42 PM
12/19/13 02:42 PM
Joined: Apr 2004
Posts: 48,905
Alabama
looney4labs Offline
Sonic Boomer
looney4labs  Offline
Sonic Boomer

Joined: Apr 2004
Posts: 48,905
Alabama
Awwww Rowan, sorry to hear that wave12


"Dogs are not our whole life, but they make our lives whole."
-Roger Caras
Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: looney4labs] #930685
12/19/13 02:46 PM
12/19/13 02:46 PM
Joined: Jul 2000
Posts: 48,793
near Yosemite
Marian Offline
Global Moderator
Marian  Offline
Global Moderator
Sonic Boomer

Joined: Jul 2000
Posts: 48,793
near Yosemite
Pokey, my friend tried the fix that you linked to and he is now having no crashes or freezes. Many thanks for posting this. happydance12

Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: Rowan] #930696
12/19/13 04:53 PM
12/19/13 04:53 PM
Joined: Jun 1999
Posts: 5,898
California
Pokey Offline
BAAG Specialist
Pokey  Offline
BAAG Specialist

Joined: Jun 1999
Posts: 5,898
California
Marian, you're welcome. I had the same problem when I played Thief on my older 2 core processor, so I am familiar with it.

Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: Rowan] #930795
12/20/13 10:34 AM
12/20/13 10:34 AM
Joined: Mar 2002
Posts: 1,214
Scanian Provinces
Smiley456 Offline
Addicted Boomer
Smiley456  Offline
Addicted Boomer

Joined: Mar 2002
Posts: 1,214
Scanian Provinces
Originally Posted By: Rowan
I installed it from my disc and it wouldn't run. It crashed right at the first screen. Then I couldn't find where it was installed. I looked through every folder that I had and search would also not reveal anything. I uninstalled it. I'm disappointed that I am not one of the lucky ones for whom it works.

Off to look for another game.


If you picked the "easy" option during the install, then it's in C:\Program Files x86\Bethesda Softworks\Fallout 3.
The reason the game crashes at the first screen is because the game was bundled with the wrong version of Games For Windows Live. But here's the download link for the version that I have. Just don't forget to install the last patch afterwards (1.7) for bug fixes and such.

MediaFire

Note: This is for the Steam free disc version

Last edited by Smiley456; 12/20/13 10:38 AM.
Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: Rowan] #930815
12/20/13 11:31 AM
12/20/13 11:31 AM
Joined: Apr 2004
Posts: 48,905
Alabama
looney4labs Offline
Sonic Boomer
looney4labs  Offline
Sonic Boomer

Joined: Apr 2004
Posts: 48,905
Alabama
Thanks, Smiley wave12


"Dogs are not our whole life, but they make our lives whole."
-Roger Caras
Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: Rowan] #930854
12/20/13 02:08 PM
12/20/13 02:08 PM
Joined: Jan 2001
Posts: 4,026
Toronto, Canada
Rowan Offline OP
Addicted Boomer
Rowan  Offline OP
Addicted Boomer

Joined: Jan 2001
Posts: 4,026
Toronto, Canada
I appreciate everyone's helpfulness. However, since I uninstalled it I will save these suggestions for another try later on. Gameboomers are great. wave12

christmas

Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: Rowan] #933930
01/06/14 05:42 PM
01/06/14 05:42 PM
Joined: Oct 2006
Posts: 1,617
Denmark, Europe
Karsten Offline
Addicted Boomer
Karsten  Offline
Addicted Boomer

Joined: Oct 2006
Posts: 1,617
Denmark, Europe
Btw, the Eascapist Magazine bears news that Fallout 3 will no longer require Games For Windows Live. Link: http://www.escapistmagazine.com/news/vie...e-Functionality

And a quote:

Quote:
Games for Windows Live has been dying a slow and agonizing death. The service, which was never really very popular from the start, saw several games abandon it last year before Microsoft finally threw up its hands and said "I give up". With Fallout 3 set to have its GFWL functionality removed, it doesn't leave too many more games that rely on the service. Games that relied on the service as their sole point-of-sale, such as Gears of War and Halo 2, disappeared for sale forever when the service shut down.


Adventure gaming is fun smile

Re: Fallout 3 on Windows 7 [Re: Rowan] #933932
01/06/14 06:21 PM
01/06/14 06:21 PM
Joined: Apr 2004
Posts: 48,905
Alabama
looney4labs Offline
Sonic Boomer
looney4labs  Offline
Sonic Boomer

Joined: Apr 2004
Posts: 48,905
Alabama
Thanks Karsten :wave:


"Dogs are not our whole life, but they make our lives whole."
-Roger Caras
Previous Thread
Index
Next Thread

Moderated by  Trail_Mystic 

Who's Online Now
2 registered members (oldbroad, Orion), 59 guests, and 0 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Staff, Mod
Newest Members
boxbluestudios, Watcheroftheskys, Darkfallwithin, PierreLombardo, Dux
9391 Registered Users
Powered by UBB.threads™